Perunkirjoitus verkkotoimeksiantona kotisohvaltasi käsin!

Perunkirjoituksen hoitaminen on entistä helpompaa. Perunkirjoitus onnistuu myös verkkotoimeksiantona kotisohvaltasi tai jopa kesämökiltäsi käsin!

Perunkirjoituksen tekemiseen tarvittava sisältö käydään läpi puhelimitse tai sähköpostilla.  Perukirjaan kirjattavat dokumentit lähetetään minulle skannattuna sähköpostiin tai postitse.  Saat valmiin perukirjan ohjeineen valintasi mukaan joko sähköpostilla tai perinteisesti postitse kotiin.

Perunkirjoitustilaisuudet ja tapaamiset toimistollani tai kotonasi

Mikäli  mieluumminen keskustelet ja hoidat asioita kasvotusten,  onnistuvat tapaamiset ja perunkirjoitustilaisuudet toimistollani osoitteessa Tapionkatu 4 B 18 (3. krs), Jyväskylä.  Teen myös kotikäyntejä sopimuksen mukaan Jyväskylässä ja Jyväskylän lähialueella.

Hyödyllistä tietoa perunkirjoituksesta

Perunkirjoitus on laadittava 3 kk:n kuluessa kuolemasta. Tarvittaessa perunkirjoitukseen voi hakea verottajalta lisäaikaa. Tutustu verottajan ohjeisiin tästä. 

Perunkirjoituksen tarkoituksena on selvittää perillisasemassa olevat kuolinpesän osakkaat sekä luetteloida kuolleen henkilön ja hänen mahdollisen puolisonsa varat ja velat perinnönjakoa ja perintöverotusta varten.

Perintöoikeuteen liittyy olennaisena osana verosuunnittelu, jonka vuoksi myös verolainsäädäntö täytyy hallita.

Perunkirjoituksen järjestämisestä on vastuussa se, joka tuntee parhaiten perittävän varallisuustilanteen. Yleensä tämä henkilö on puoliso tai lapsi.

Perunkirjoitus on toimitettava myös silloin kun perittävältä ei jäänyt verotettavaa varallisuutta. Ylivelkaisissa kuolinpesissä perunkirjoituksen toimittaminen on erittäin tärkeää. Jos perunkirjoitus laiminlyödään, kuolinpesän osakkaat saattavat itse joutua vastuuseen kuolinpesän veloista.

Perunkirjoitus ja ositus

Perunkirjoitukseen liittyy usein myös ositus, jos avioliitto on päättynyt toisen puolison kuolemaan. Tällöin osituksen osapuolina on leski ja kuolleen puolison perilliset. Mikäli vainaja oli kuollessaan avioliitossa, on ositus tehtävä ennen perinnönjakoa. Ositussopimus on laadittava määrämuotoisena asiakirjana, jonka laatimisessa kannattaa käyttää asiantuntijaa. Osituksen tekemiselle ei ole määrätty määräaikaa.

Mikäli puolisoilla ei ollut avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, on avioliiton päättyessä toimitettava omaisuuden erottelu.

Lisäksi on tilanteita, jolloin osituksen tekemistä kannattaa harkita;

– perittävän omaisuutta halutaan siirtää lesken tai perillisten nimiin
– lesken ja kuolinpesän omistussuhteita halutaan selkeyttää
– halutaan myydä asunto, joka on kuolinpesän omistuksessa

Muistilista perunkirjoitusta varten:

 • Hanki sukuselvitys vainajasta. Sukuselvityksen saat kirkkoherranvirastosta ja/tai maistraatista Sukuselvitykset on hankittava kaikilta asuinpaikkakunnilta (katkeamaton ketju), joissa vainaja on asunut täytettyään 15 vuotta
 • Ellei vainajalla ole lapsia tai puolisoa, täytyy yleensä hankkia sukuselvitys edellä mainituilla perusteilla myös vainajan vanhemmista ja mahdollisesti vainajan sisaruksista
 • Virkatodistus eli ns. elää-todistus kaikista perillisistä, ellei elää-tieto näy edellä mainituissa sukuselvityksissä
 • Kaikkien kuolinpesän osakkaiden nimet, osoitteet ja kotipaikat
 • Selvitys vainajan varallisuudesta (myös mahdollisen lesken omaisuudesta vastaavat selvitykset)
 • Kuolinpäivältä saldotodistukset pankeista
 • Todistus arvopapereista kuolinpäivältä
 • Tallelokeron sisällön luettelointi
 • Selvitys jäsenosuuksista (esim. Keskimaa, Metsäliitto)
 • Asunto-osakkeista isännöitsijäntodistus ja asunto-osakkeen käypä arvo
 • Kiinteistöistä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteritiedot, omaisuuden verotustiedot (kiinteistöverolaskelma) sekä kiinteistön käypä arvo
 • Metsistä metsänhoitoyhdistyksen tila-arviot
 • Irtain omaisuus: kulkuneuvojen rekisteriotteet tai vakuutuskirjaotteet, arvoesineet, taulut jne. sekä selvitys näiden arvosta
 • Selvitys osuudesta jakamattomaan kuolinpesään (perukirja)
 • Tiedot veronpalautuksesta, jälkiverosta ja mahdollisesta kiinteistöverosta
 • Henkivakuutuksen ja mahd. lesken henkivakuutuksen takaisinostoarvo kuolinpäivältä
 • Kuolinpesän saamat avustukset (hautausavustus)
 • Testamentti ja/tai avioehto
 • Vainajan velat ja vähennykset (saldotodistus veloista kuolinpäivältä), annetut panttaukset ja takaukset (todistus pankista). Mahdollisesta leskestä myös vastaavat selvitykset
 • Osamaksut, muut maksamattomat laskut kuten esim. hautajaus-, sähkö-, puhelin-, sairaskulut yms. laskut
 • Selvitykset jos on annettu ennakkoperintöjä tai lahjoja (myös mahd. lesken osalta)
 • Mikäli puoliso on kuollut ennen vainajaa; puolison perukirja, mahdollinen ositus- ja perinnönjakokirja sekä perintöveropäätös. Jos vainaja oli eronnut, ositussopimus entisen puolison kanssa tai muu todistus osituksen suorittamisesta
 • Perunkirjoituskutsut (mikäli esim. pesänilmoittaja lähettänyt kirjalliset kutsut)
 • Valtakirja, mikäli joku osakas valtuuttanut toisen edustamaan itseään
 • Voit myös halutessasi valtuuttaa toimistoni hankkimaan yllä olevat asiakirjat ja selvitykset

Näin järjestät hautajaiset

Täältä löydät tietoa hautajaisten järjestämisestä. Apuna järjestelyissä toimii yhteistyökumppanini. Heidät löydät täältä.

Esimerkkejä hinnoittelusta:

Suppea perunkirjoitus alk. 230 eur (sis.alv.24%): Vainaja naimaton, 1-2 osakasta, ei omaisuutta tai velkaa, 1-2 tiliä pankissa, kirjattavia laskuja 1-10 kpl, pesän asioita hoitava toimittaa tarvittavat asiakirjat kerralla, pitää itse perunkirjoitustilaisuuden annettujen ohjeiden mukaan sekä toimittaa perunkirjakopiot viranomaisille. Laskettu työtä noin 1,5 tuntia, ylimenevä aika laskutetaan normaalisti hinnaston mukaan.

Perusmuotoinen perunkirjoitus alk. 450 eur (sis.alv.24%): Vainaja ja leski, 1-2 osakasta, asunto-osake/omakotitalo tai 1-2 pankkilainaa, 1-2 tiliä pankissa, kirjattavia laskuja 1-15 kpl, pesän asioita hoitava toimittaa tarvittavat asiakirjat kerralla, pitää itse perunkirjoitustilaisuuden annettujen ohjeiden mukaan sekä toimittaa perunkirjakopiot viranomaisille. Laskettu työtä noin 3 tuntia, ylimenevä aika laskutetaan normaalisti hinnaston mukaan.

Laaja perunkirjoitus alk. 750 eur (sis.alv.24%): Vainaja ja leski, 1-3 osakasta, asunto-osake/omakotitalo/kesämökki, 1-3 pankkilainaa, 1-4 tiliä pankissa, kirjattavia laskuja 1-20 kpl, pesän asioita hoitava toimittaa tarvittavat asiakirjat kerralla, Lakipalvelut S.Jokinen Oy pitää perunkirjoitustilaisuuden toimistolla. Asiakas toimittaa perunkirjakopiot viranomaisille. Laskettu työtä noin 5 tuntia, ylimenevä aika laskutetaan normaalisti hinnaston mukaan.

Hintaan vaikuttaa työmäärä sekä toimeksiannon kiireellisyys. Asiakas voi säästää hinnassa selvittämällä ja hankkimalla etukäteen tarvittavat asiakirjat. Muistilista perunkirjoitusta varten löytyy osoitteesta: https://sjokinen.fi/perunkirjoitus/

Kokonaishintaan vaikuttaa työmäärä ja asian kiireellisyys. Tutustu myös hinnastooni sekä sopimusehtoihin.

Vastuunrajoituslauseke

Näiden sivujen artikkelit ja lakineuvot ovat yleisiä oikeusohjeita, jotka eivät sovellu sellaisenaan käytettäväksi yksittäistapauksessa.

Laki- tai vero-ongelmassa on aina syytä kääntyä asiantuntijan puoleen.

Lakipalvelut S.Jokinen Oy tai Susanna Jokinen eivät vastaa artikkeleiden tai lakineuvojen puutteellisuuksista tai virheellisyyksistä.

3 thoughts on “Perunkirjoitus

 1. Tyytyväinen asiakas Tampereelta says:

  Tilasin perunkirjoituksen Jokiselta. En voi muuta kuin suositella, sain asiantuntevaa palvelua ja selkeän hinta-arvion työn jokaisesta vaiheesta. Lisäksi työ hoitui kokonaan sähköpostitse ja hyvin joutuisasti, vastaukset kaikkiin kysymyksiin sain lähes välittömästi ja itse perunkirjoitus ilmestyi valmiina suoraan sähköpostiin todella nopeasti. Edullinen, asiantunteva ja loistava palvelu! Kiitos!

 2. Asiakas Jyväskylästä says:

  Olen hyvin tyytyväinen saamaani palveluun. Se oli joustavaa, asiallista ja lisäksi edullista. Asioiden hoito sähköpostitse säästi aikaa ja voimavaroja. Jokinen vastasi viesteihin nopeasti, asiantuntevasti ja täsmällisesti. Sovittu aikataulu piti hyvin ja sain ajoissa käsiini huolellisesti tehdyn perukirjan.

 3. Ritva K, JKL ja Pertti L, TRE says:

  Parhain kiitos asiallisesta, reippaasta ja hyvin hoidetusta perunkirjoituksesta äitimme menehtymisen jälkeen. Arvostimme kovin myös tilaisuuden hoitumista kotioloissani. Lämpimästi kiittäen ja suositellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.